2014. február 17., hétfő

Kritika #4 | ~ Perry M. ~

Crazy Love
író: Dorina B.

Design
Egyszerű, de mégis megfogott. A fejléc az egyetlen, ami felkelti a figyelmemet, de már ez is valami. Egy jó fejléc mindennek az alapja, hisz manapság borító alapján ítéljük a könyvet. A színválasztás viszont nagyszerű, se élénk, se fakó, és a legfontosabb: nem bántja a szememet. Erről viszont nem is írok többet, hisz nem te csináltad (félre ne érts, egyáltalán nem probléma, de a kritika a megrendelő munkájának "értékelését" jelenti - számomra).
Az oldalsávval egyetlenegy bajom van csupán: az "Olvasóim" modult kissé lejjebb rakhatnád, mondjuk a chat alá. De mivel a menü teljesen tökéletes helyen van (a kódolás egyébként pozitívum), egy képet raknék a helyére.
A bejegyzés címe remekül mutat, jó a betűtípus, viszont magának a bejegyzésnek a kinézete kissé riasztó lehet az olvasók számára. A fehér szín maradjon, viszont a betűtípust én lecserélném Comic Sans MS-re. Ezt azért ajánlom, mert kissé játékos stílusú, remekül menne a témához és nem utolsó sorban olvasható is. De mivel Comic Sans nincsen a Blogger bejegyzésszerkesztőjében (ezért haragszom a Google-ra), kicsit kombinálni kell. Ha nem megy, kérj meg valakit, aki ért hozzá!
♦ Pont: 10/8

Történet
Kissé furcsán oldottad meg a prológust, rövid volt és értelmetlen. Egy előszó legyen hosszú, tartalmazzon több információt, részleteket, és nem mellesleg feleslegesnek tartom a párbeszédet. Ezenkívül jobban kifejthetted volna, ki Perrie Edwards vagy Jade Thirlwall, hisz nem mindenki tudja ezt (ez a 1D-ről nem mondható el). Elég lett volna egy mondat, nem kell életrajzot írni. Az egész egyébként olyan érzést keltett bennem, mintha a prológus egy egybe folyt szöveg lenne, mondatvégi írásjelek nélkül.
Ugyan ezt tudom elmondani a fejezeteknél is. Elkapkodott, sűrített, rövid és értelmetlen. Az egyik pillanatban Aprilt (amúgy a névválasztás tetszik) enyhén szólva nem érdekli a vakrandi, a másik pillanatban két szóban fejted ki, hogy belezúgott a srácba, a harmadikban pedig már a második randit tervezgetik. Ez nagyon-nagyon gyors tempó, az olvasónak ideje sincs felfogni, hogy mi történik.
De vegyük át sorban! A legeslegeleje tetszik, az, hogy párbeszéddel indítod, egyfajta hangulatot közöl, amihez nincs kifejezésem. A történet kezdése mindig elárulja, miről fog szólni maga a sztori. Na és azzal, hogy April műsorvezető lett, remekül döntöttél, ugyanis ez egyedi ötlet. A mai világban az egyediség a legfontosabb.
A leírások hiányoznak. Az, hogy odabiggyesztettél egy "fehér" és "piros" szót a "ruha" és "cipő" elé, nem értél el sokat. Például honnan tudjuk, milyen fazonú ruha volt, hosszú vagy rövid ujjú, szoknya vagy overál, V-nyakú vagy sima, térdig érő vagy koktél... Ezerféle lehet. Az, hogy "ruha", elég tág fogalom. A cipőről már inkább nem is beszélek. De addig oké, hogy belinkeled képen, de az inkább kiegészítő, attól függetlenül le KELL írnod ezeket a dolgokat, ne sajnáld a billentyűzetedet! De nem csak a kinézetét kell jellemezned. Ne várd el, hogy a lány személyiségét az olvasók a szövegből rakják össze, említs meg egy-két tulajdonságot akár név szerint, akár csak erősen utalva rá. Sőt, még párbeszédben is felhasználhatod, de vigyázz, ilyen helyzetekben általában egy negatív tulajdonságot tárgyaljanak ki a szereplők! És ehhez hozzáfűznék egy okos gondolatot: "az a legnagyobb hiba, ha a karakterek hibátlanok." Egyszóval: ne alkoss tökéletes szereplőket, legyenek hibáik, hisz akkor lesz valósághű a történet. Ezt persze halogathatod későbbre is.
Aztán: a készülődés után mentek az étterembe. Én itt fejeztem volna be, a randi izgalmait a 2. fejezetre hagyva. Erről nem is mondok többet.
Végezetül pedig a megismerkedés: nos, ezt nagyon elkapkodtad. Először is: letudtad két szóval azt, hogy April belezúgott Niallbe. Ez a történet egyik kulcsfontosságú része, ennek egy egész bekezdést kellett volna szentelned, legalább három, szép, kerek, összetett mondatot. Nem mondom azt, hogy sablonsztori, mert egyből beleesett a srácba, hisz velem is hasonló volt a helyzet. Ilyen létezik, és nem is ritka. (Mások ezt mondták volna, ebben biztos vagyok.)
Lezárásképp még annyit: előfordulnak szóismétlések, amik kockáztathatják a szöveg olvashatóságát. Javaslom a szinonimaszótár használatát.
Pont: 10/5

1 megjegyzés:

  1. Szia!:)
    Először is köszönöm a kritikát!:)
    Vannak olyan dolgok, amikre felhívtad a figyelmemet és ennek nagyon hálás vagyok. :)
    Pár gondolatoddal viszont nem értek egyet a történetről szóló kritikád alapján..:/
    Mindegy is! Nem egyezhetnek meg mindig a gondolataink...
    Még egyszer is köszi, hogy kifejtetted a véleményedet!:))
    Puszi :**

    VálaszTörlés