2015. július 4., szombat

Kritika: Hős a sötétben

Író: Aux Eliza



Első benyomás:

Ahogy először megnyitottam az oldalt, azt gondoltam, hogy ez igen!
Szép, ízléses, hangulatos az elrendezés, egyszerű és letisztult, semmi felesleges modul. Mondjuk, lehet, hogy az oldalakhoz elsőnek tenném be a kezdőlapot, és csak utána a szereplőket.
A szereplők oldal nekem egy kicsit kesze-kusza, a képek között változó távolságok vannak, és a méreteik sem egyformák. Valahogy nem látok rendszert abban sem, mi alapján jönnek egymás után, bár erre lehet, hogy majd a történet világít rá, de így kicsit furcsa, hogy keverednek az eredeti történet elején már nem élő szereplők a többivel, akik egy másik idősíkban néznek ki nyilván úgy, mint ahogy a képeken vannak.
A trailerrel nem volt bajom, felkeltette a kíváncsiságomat, hogy egy az eredeti történetben inkább csak háttérszereplő történetét boncolgatod.
Arra is kíváncsi leszek, mi lehet a fejlécen látható hely. Remélem, nem csak úgy került oda, miért ne alapon, hanem tényleg olyan helyszín lesz, ami megérdemli, hogy szem elé kerüljön, még a főhősnőnél is előbbre.
Talán még annyit, hogy igen, a szereplőkről már rá lehet jönni, hogy egy Harry Potter fanfiction-ról van szó, de ezt azért feltüntethetnéd valami jobban szem előtt levő helyen is mondjuk az oldalsávban, így is megtisztelve az eredeti történet szerzőjét.

De összességében meghoztad a kedvem az olvasáshoz!

Történet:

Tetszenek a fejezetek előtti kis összefoglalók. Előre tudja az olvasó, milyen lelkiállapotban üljön neki, milyen felvonultatott szörnyűségekre készítse fel magát előtte. Örültem neki, hogy emiatt késő éjszaka inkább nem kezdtem neki, valószínűleg nem sokat aludtam volna utána.

Remélem, nem haragszol meg rám, amiért véleményezés előtt nem olvastam el az összes eddig megjelent fejezetedet.

Az alapszituáció igazán érdekes, megtartod az eredeti világ sajátjait, ami pedig szerintem sok fanfiction írónak problémát jelent - de tisztelet a kivételnek!
Nekem személy szerint nagyon tetszik, hogy a könyvben csak "gonosznak" bélyegzett szereplőket, többek között nyilván Bellatrixot, a főhősödet is emberivé teszed, adsz neki egy előtörténetet, ami megmagyarázza, miért is lett ilyen. Ezek után kétlem, hogy lenne olyan, aki ne szimpatizálna vele egy kicsit sem.
Kíváncsi leszek, milyennek fogod bemutatni az eredetileg "jóságos" szereplőket.

A szereplőket életre kelted, amitől olyan valóságos az egész. Jól leírod őket mind külsőre, mind a jellemüket tekintve. Teljesen magam előtt látom őket olvasás közben, még arra sincs szükségem, hogy felidézzem valahonnan a ködös múltból a könyvben olvasottakat.
Mondjuk van benne néhány logikai buktató, vagy csak nekem szúrta nagyon a szemem.
Például leírod, hogy a szülők nemigen foglalkoznak Bellával, az apja sem méltatja túl sok figyelemre, mikor az elején hazaér. Aztán nem sokkal később, mikor nem találja, és a keresésére indul, valahogy nekem nem illik hozzá, hogy megmosolyogja a lánya butaságát, mikor az kiszól, hogy senki sincs bent.
Meg a második fejezetben is, azt mondod ugye, hogy nagyzolós a család, mindenből a legjobbat akarják, nem sajnálják rá a pénzt. Mikor Bella megbetegszik, mégsincs az otthonukban gyógyszer? Ráadásul ha jól emlékszem, ott mindenre van gyógyír: a csontnövesztő szertől kezdve a tetszhalál kezeléséig. A szülei mégis úgy viszik le a lázát, hogy jeges vízbe ültetik szerencsétlent...
Az Alecto nem férfinév? :)

A helyszíneknél ugyanezt az alapos lefestést kicsit hiányolom. Tudunk meg részleteket a Black család otthonáról, de nem valami sokat, én például kíváncsi lennék arra, hogy néz ki Bella szobája. Az Abszol-úti vásárlásokál is, az állatkereskedésnél még van valami halvány fogalma az olvasónak - a könyv ismerete nélkül is - arról, hogyan festhet, a többi üzletnél sajnos más kevésbé.

Az írásmódod úgy általánosságban nagyon élvezhető, gördülékeny és olvasmányos, nagyon szemet bántó hibát sem vettem észre benne. Nagyon jól bánsz a szavakkal, és látszik, hogy hatalmas a szókincsed, amit ki is használsz, és ez egy nagyon jó pont. Néha kicsit furcsa a szóhasználatod, olyan erőltetettnek hat néha, de ez egyáltalán nem ront a történet élvezeti értékén. Találtam néhány hosszú, több soros barokk körmondatra emlékeztető részt is, de tényleg csak egyet-kettőt, ennyi pedig még belefér.

Összegzés:

Szerintem egy nagyon eredeti és érdekes történet szépen, igényesen kivitelezve, úgyhogy különösen a Harry Potter széria rajongóinak csak ajánlani tudom!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm, hogy őszinte voltál :)
    Tudom, elég összecsapottan írok/blogolok...

    Ezen megpróbálok változtatni.

    A leíró részekket nagyon nem bírom.

    No, de majd változtatok a dolgokon :3
    Üdv:
    xxKelia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen :)
      Sokakat ismerek, akiknek gondjaik vannak a leíró részekkel, de hidd el, ha egy kicsit erőlteted, utána már természetesen fog jönni, meg sem tudsz lenni nélküle :)
      További kellemes alkotást!

      Törlés
  2. Köszönöm szépen a kritikát, igyekszem változtatni :)

    VálaszTörlés