2015. augusztus 6., csütörtök

Kritika: Egy démon szerelme

Író: Dominika Fekete

Szia!
Tudom, hogy te sem tőlem kérted a kritikát, és neked is szóltam róla, hogy a szerkesztő, akit megkértél rá, inaktív. Én meg úgyis ágyhoz vagyok kötve, úgyhogy szívesen megcsináltam. Remélem, nem okozok csalódást.

Első benyomás:

Látom, hogy a design nem saját, és igazából nekem nincs is bajom vele. Jó embert kértél meg rá, mert szép lett az eredmény.
Az oldalsávról is csak annyit mondanék, hogy egy második blogarchívumot feleslegesnek tartok, ha már amúgy is az oldalaknál ott vannak a fejezetek, a fordítás kicsit lelóg az oldalsávról, és a profilodat én feljebb tenném egy jobban látható helyre. A fejezeteknél az utolsó párnak nincs kint a linkje, azt pótold!
A szereplők oldal nekem kicsit szétcsúszott, a képek összevisszák, még körülbelülre sem egyezik a méretük. Ezen kívül lehet, hogy egy kicsivel többet is mondhatnál a szereplőkről a korukon és származásukon kívül, egy rövid jellemrajz, csak pár mondat nem ártana.
A fülszöveged érdekes, az én kíváncsiságomat biztos felkeltette - bár lehet, hogy elfogult vagyok, mert imádom a démonos történeteket. Annyiba kötnék bele, hogy nekem kicsit túl sok benne a három pontos mondatlezárás - ami három pont, egy helyen kettő van, olyan nincsen. Vagy három, vagy egy. De inkább egy, mert ez így már túl sok.

Történet:

Nem rossz a prológus. Már várom, hogy bővebben is kiderüljön, mi is történt.
Általában később szoktam az írásmódot összefoglalni, hogy milyen, de már most annyira szemet szúrt, hogy inkább már most az elején említést tennék róla. Az egyik az, hogy vessző, pont, bármilyen írásjel után szóközt kell tenni! Így nagyon nem szép, hogy ennyire egyben van az egész. Néha nem árt odafigyelni a helyesírás ellenőrzőre a gépen, mert ezt még a word is aláhúzza neked, hogy hibás, és hiányzik oda egy szóköz. Aztán megint sok a hármaspont, ami nem hármaspont, itt már kettő, esetleg négy is előfordul. Javítsd át ezeket háromra, mert egyedül az hivatalos írásjel! Végezetül pedig ha párbeszédet írsz, akkor a párbeszédet lezáró gondolatjel elé nem kell kitenni a pontot. Más írásjelet: kérdőjelet vagy felkiáltójelet igen, de a pontot nem kell kitenni!

Az első fejezet érdekes, nekem tetszett. Ha már úgyis ömlesztve írom ki a hibákat, akkor már itt is megemlítem őket. Lényegében ugyanazok, mint a prológusban is, még annyit vettem észre, hogy nagyon nem szeretsz vesszőket rakni. Nagyon sok helyen hiányzik a vessző, pedig már általános iskolában is tanítják, hogy "hogy" elé mindig kell vessző, nálad pedig még ott sincs. Figyelj rá oda jobban, ha egyedül nem veszed észre az ilyen jellegű hibáidat, akkor pedig kérj segítséget!
Ami még nagyon zavart, hogy képekkel helyettesíted a leírásokat. A kezdőknél ez gyakori probléma, de így nem helyes! Ha író vagy, akkor azt is írd le, ki/mi hogy néz ki a történetedben, az nem megoldás, ha odaböksz egy képet, hogy nesze, ez az. Mégiscsak egy történetes blogról beszélünk, nem pedig képeskönyvről...

Eddig annyira nem szúrt szemet, de a harmadik részben nagyon zavaró, hogy rengeteg tőmondatot használsz, vagy ha nem is feltétlen tőmondatok, de nagyon rövidek. Próbáld meg kicsit jobban kibontani a mondatokat!

Najó, a negyedik elején már nagyon, nagyon zavaróak a tőmondatok.

Ijesztően zöld szemei voltak.Göndör fürtjei a homlokához tapadtak.Izzadt.Pedig nem is volt itt meleg.Pont hogy hűvös volt.
Rengeteg rövid mondat. Nem lenne sokkal jobb így:
Ijesztően zöld szemei voltak, göndör fürtjei a homlokához tapadtak. Izzadt, pedig nem is volt meleg, pont, hogy hűvös volt.
Megint képekkel helyettesíted a leírásokat... Kezdek morci lenni...
De legalább Harry szimpi >:)

Najó, azt hiszem, most, a negyedik rész elején fogok szünetet tartani, mert úgy érzem, ennyi tőmondat után képes lennék a falhoz vágni szegény laptopot. Az a szerencséd, hogy Harry miatt nem fogom megtenni...
Ráadásul még egy képpel helyettesített leírás...
A hatodik rész végén sajnálom, hogy ilyen fordulatot vett a történet... A rohadék szereplőből túl gyorsan nyálas lett... Valahogy túl gyorsan alakulnak itt a kapcsolatok. És most nem arról beszélek, hogy még csak 6 fejezetet éltünk meg, hanem arról, hogy a történeted világában mindeközben nem telt el túl sok idő.
De ezektől eltekintve nekem tetszik a történet.

Akkor viszont összefoglalnám a nyelvtani hibáidat:
- tőmondatok helyett igyekezz összetett mondatokat írni!
- figyelj oda a vesszőkre!
- írásjelek után tegyél szóközt!
- gondolatjel elé ne tedd ki a pontot!
- valamint észrevettem, hogy váltogatod az igeidőket; egy történetet egy időben írj, döntsd el, hogy múlt vagy jelen, és végig használd azt!
- a történetben több helyen is előfordult, hogy számokat használsz, ez nem szokás, ki kell írni betűkkel, hogy egy, kettő, stb.

Valamint tényleg a tartalommal kapcsolatban annyi kifogásolnivalóm van, hogy kicsit túl gyorsan haladsz benne. A vége felé már láttam, hogy legalább képeket nem teszel be, de leírásból így sincs sokkal több. A fejezeteidet is kicsit megnyújtaná, ha beletennél néhány leíró részt. Van belőle néhány, de azért lehetne több és alaposabb is.

Összegzés:

Szerintem egy érdekes történet, aminek a kivitelezésén még bőven van mit javítanod.

Mivel azonban én szeretem az ilyen démonos történeteket, neked kivételesen még azt is felajánlom, hogy elvállalom a részeid javítását. Már ha szükségét érzed.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm a kritikát, és élnék ezzel a lehetőséggel!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen :) Akkor viszont ha lehet, írj rám, itt oldalt megtalálod az e-mail címem, és majd úgy tovább konzultálhatunk :)

      Törlés